129 години ВМРО брани българщината и българския интерес в Македония. С

...
129 години ВМРО брани българщината и българския интерес в Македония. С
Коментари Харесай

Ангел Джамбазки: 129 години ВМРО брани българщината и българския интерес в Македония

129 години Вътрешна македонска революционна организация брани българщината и българския интерес в Македония.

 

С тези думи съпредседателят на Вътрешна македонска революционна организация и български представител в Екологичен потенциал Ангел Джамбазки поздрави симпатизантите и последователите на Вътрешна македонска революционна организация, които уважиха днешния незабравим ден пред Паметника на починалите революционери от Македония, Беломорска Тракия и Одринско в София.

 

" Съратници, през днешния ден се навършват 129 години от онази велика концепция, която тупти в сърцата ни и през днешния ден. Онази идея, която към този момент 129 години се бори за българщината в Македония. Битката на Вътрешна македонска революционна организация със скопските македонисти, които не престават да извършват повелите на Сърбия и вършат опит да обезкървят българщината в Македония, продължава и през днешния ден ", откри формалните празнувания другият съпредседател на Вътрешна македонска революционна организация Александър Сиди. Той напомни историческата причина за основаването на Организацията в Солун през 1893 година от шестима български учители и обърна внимание, че задачата на Вътрешна македонска революционна организация е не по-важна и през днешния ден.

 

" Не би трябвало да забравяме, че и през днешния ден Скопие води гневна политика на антибългаризъм. Само за последните месеци видяхме мракобесен език на омразата, палене на клубове, поругаване на всичко българско. Това е същата тази политика, водена преди 70 години посредством гонене на свещеници, на учители и офицери, които отказваха да се нарекат македонци и пазеха родовата памет. Ето за какво не би трябвало да стопираме битката. Вътрешна македонска революционна организация е предходна през доста тежки интервали, през падения и възходи, само че постоянно се е крепяла концепцията за единна и неделима България от Охрид до Черно море и от Дунав до Бяло море ", безапелационен беше от своя страна Джамбазки.

 

На събитието участваха и почетният ръководител на Вътрешна македонска революционна организация доктор Красимир Каракачанов, членове на националното управление на Организацията, представители на Българското съдружие на родовете от Македония, представители на Македонския теоретичен институт, симпатизанти и членове на Вътрешна македонска революционна организация, както и българи от историческите общности зад граница. Всички те сервираха венци и цветя в символ на респект към основателите на Вътрешна македонска революционна организация.

 

Чествания на паметната за Вътрешна македонска революционна организация дата се организираха редом в цялата страна.

 

Припомняме, че на 23 октомври 1893 година в Солун шестима млади българи – доктор Христо Татарчев, Дамян Груев, Иван Хаджиниколов, Петър Попарсов, Христо Батанджиев и Андон Димитров слагат началото на именитата Вътрешна македонска революционна организация. Революционна организация Вътрешна македонска революционна организация, която е основана по образеца на БРЦК, бързо се развива като покрива с организационна мрежа цялата територия на Македония и Одринско.

 

Само 10 години след своето основаване Организацията подвига най-голямото въстание в българската история – Илинденско-Преображенското.

 

След въстанието Вътрешна македонска революционна организация се развива като страна в страната и действително поема ориста на хилядите неоправдани българи, останали в иго в Македония и Одринска Тракия.

 

Под управлението на Тодор Александров и Иван Михайлов Вътрешна македонска революционна организация се трансформира в действие, с която се преценяват враговете на България и става незаобиколим фактор в стремежите и битката за обединяване на Отечеството.
 Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР